Het weer in Keulen

Keulen heeft net als Nederland te maken met een gematigd zeeklimaat. Hoewel Keulen wel verder van de zee verwijderd ligt, is er nog steeds sprake van een duidelijke invloed van de Noordzee en de Atlantische Oceaan op het weer in Keulen. Alleen indien er een duidelijke oostelijke stroming ontstaat kan Keulen ontsnappen aan de invloed van de zee. Binnen het Köppen-Geiger klimaatsysteem wordt het gematigde zeeklimaat aangeduid met lettercode Cfb. Het klimaattype wordt ook wel omschreven als gematigd maritiem klimaat. Typerend voor dit klimaat zijn de relatief milde zomers en winters, gecombineerd met vrij gelijkmatige neerslagcijfers gedurende het heel jaar.




Zomer

De zomermaanden in Keulen zijn gemiddeld genomen iets warmer dan in Nederland. Dat komt omdat er vaker een oostelijke of zuidelijke stroming tot stand kan komen en depressies vanaf de Noordzee minder gemakkelijk tot aan Keulen geraken. Als dat wel gebeurt dan kan een botsing van een koudefront met aanwezige warme lucht zorgen voor flink onweer. Omdat Keulen een grote stad is, wordt de warmte langer vastgehouden dan op het platteland. Op momenten dat de officiële temperatuur 25 graden is, kan de gevoelstemperatuur daarom aanzienlijk hoger liggen. Voordeel is dat het ‘s avonds langer warm en zwoel is. Je hebt daarom geen tropische dagen nodig om tot laat in de avond op het terras te kunnen zitten.

Voor- en najaar

De tussenseizoenen (lente en herfst) zijn net zo onvoorspelbaar en wispelturig als bij ons. Zo kun je in april nog te maken hebben met nachtvorst, terwijl ook de eerste zomerse dagen in die maand al geregistreerd kunnen worden. Het voorjaar is over het algemeen de droogste periode in Keulen. Je hebt daarom een redelijke kans op langere periodes zonder enige neerslag van betekenis. Als je echter pech hebt dan kun je net te maken krijgen met een koude en natte westelijke stroming waardoor je weekendje Keulen grijs, nat en koud verloopt. Ditzelfde geldt voor het najaar. De herfstperiode heeft ook in Keulen duidelijk twee gezichten. Als je geluk hebt dan krijg je te maken met heerlijk nazomerweer: zonnig, warm en vrijwel windstil. Ook in Keulen is echt herfstachtig weer ook goed mogelijk: koelere grijze dagen met soms veel wind en/of regen. Het najaar is in Keulen ook een periode waarin mist regelmatig voor kan komen. In het begin van de herfst is de zon vaak krachtig genoeg om de mist vrij snel te laten verdwijnen. In november neemt de kans toe dat mist de hele dag blijft hangen.

Het weer in Keulen

Winter

De wintermaanden bieden vaak afwisselend koele winterse dagen en grijze mildere dagen. De kans op sneeuw is het hoogste in de maanden januari en februari. In december is er vaker sprake van natte sneeuw dan van vaste sneeuw. Het langjarig gemiddelde voor Keulen ligt wat betreft de maximumtemperatuur enkele graden boven het vriespunt. Er kunnen periodes voorkomen met een aantal vorstdagen (temperatuur komt het hele etmaal niet boven het vriespunt uit), maar er kunnen ook periodes voorkomen dat het kwik niet onder nul uitkomt. Dit gaat in de winter meestal gepaard met regenachtig en/of bewolkt weer. Zodra er in de winter opklaringen zijn dan duikt de temperatuur ‘s nachts gemakkelijk onder het vriespunt.