Reizen naar Keulen

Keulen is uitstekend bereikbaar vanuit Nederland. Met eigen vervoer (auto of motor) ben je binnen een uur tot een paar uur in het hartje van Keulen. Voor wie niet met eigen vervoer naar Keuken wil gaan zijn er voldoende alternatieven. Zo kun je zowel per trein als per hogesnelheidstrein naar het centrum van Keulen reizen. Ook zijn er gedurende het hele jaar bustochten die je naar Keulen brengen. In de maand december en het einde van november is het aanbod van busreizen naar Keulen helemaal groot. In die periode zijn de kerstmarkten in Keulen aan de gang, waardoor er veel busbedrijven speciaal uitstapjes naar Keulen organiseren om de kerstmarkten te bezoeken.

Duitse milieusticker nodig?

Met de auto naar Keulen

Het gros van de Nederlandse toeristen gaat met de eigen auto naar Keulen. Keulen is uitstekend te bereiken via de Duitse autosnelwegen. Houd er wel rekening mee dat men in Duitsland wel eens over langere afstanden wegwerkzaamheden uitvoert waardoor er stremmingen en files kunnen ontstaan. Als je in het centrum van Keulen moet zijn dan zul je in de meeste gevallen via de A57 bijna tot aan de binnenring van Keulen rijden, waarna het meestal slechts enkele kilometers verder rijden is tot aan je eindbestemming. Houd er rekening mee dat je in het centrum van Keulen een milieusticker nodig hebt (Umweltplakette). Zonder zo’n milieusticker achter je vooruit mag je het centrum niet in. Je koopt deze vooraf bij TÜV, bij DEKRA of via de ANWB. De Duitse milieusticker kun je simpel via internet regelen. Een milieusticker is kentekengebonden.

Met de auto naar Keulen

Met de bus naar Keulen

Flixbus onderhoudt het hele jaar door busverbindingen tussen een aantal Nederlandse steden (o.a. Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven) naar Keulen. Soms is er sprake van meerdere ritten op één dag. De reisduur varieert per route. Tijdens de adventsperiode zijn er ook veel busbedrijven die dagtrips met de bus organiseren vanwege de kerstmarkten die dan in Keulen gehouden worden.

Met de trein naar Keulen

Vanwege de liggen van Köln Hauptbahnhof in het centrum van de stad is de trein een serieuze optie om naar Keulen te reizen. Zeker omdat de hogesnelheidstrein (ICE Amsterdam Centraal – Frankfurt) het Centraal Station van Keulen aandoet. De reistijd van hartje Amsterdam tot in hartje Keulen kost je op die manier twee uur en drie kwartier. Zelfs als het verkeer meezit lukt het je niet om deze tijd met de auto te verslaan. De ICE-treinen stoppen onderweg ook in Utrecht (Centraal), Arnhem, Oberhausen, Duisburg en Düsseldorf. Een retourtje Amsterdam-Keulen boek je al vanaf een paar tientjes per persoon. Het centraal station van Keulen ligt direct naast de Dom van Keulen. Hierdoor ben je meteen in het hart van Keulen terecht gekomen. Je kunt van hieraf verder reizen per openbaar vervoer. Je kunt per trein doorreizen naar de rechteroever van de Rijn (waar onder andere Koelnmesse en de Lanxess Arena staat). Hier staat treinstation Deutz/Lanxes Arena.

Internationale treintickets naar Keulen boek je in Nederland via www.nsinternational.nl.

Met de trein naar Keulen

Autorijden en parkeren in Keulen

Zonder navigatiesysteem in Keulen centrum rijden vereist een goede bijrijder (kaart en borden lezen) en een goede portie stressbestendigheid. Er is sprake van veel eenrichtingsverkeer en parkeerplaatsen zijn schaars. Ook zijn er in Keulen regelmatig weg- en bouwwerkzaamheden waardoor verkeer omgeleid wordt. Als metropool met meer dan twee miljoen inwoners heeft Keulen ook te maken met druk verkeer, vooral rondom de spitsuren. Wie de auto wil parkeren die kan het beste gebruik maken van de vele openbare parkeergarages die Keulen telt. Let wel op de tarieven, want die kunnen aardig uiteenlopen. Zo zijn er tal van voorbeelden van hotels die exorbitant hoge parkeertarieven rekenen in vergelijking met andere parkeergarages in de buurt.

Vooraf op het internet bepalen welke parkeergarage je gaat gebruiken voorkomt verrassingen. Via www.koeln.de/apps/parken kun je zien waar de parkeergarages liggen, wat ze kosten, wanneer ze geopend zijn en hoeveel parkeerplaatsen er op dat moment vrij zijn. Op borden op straat wordt ook aangegeven waar de parkeergarages liggen en hoe de capaciteit op dat moment is.

parkeren in Keulen

P+R

De meest goedkope manier van parkeren is op één van de Park & Ride (P+R) parkeerterreinen buiten het centrum van Keulen. Hier betaal je een laag bedrag per dag om te parkeren, waarna je per openbaar vervoer naar het centrum kunt reizen. Keulen telt ongeveer vijftien P+R parkeerterreinen.