Keulen bezoeken

Keulen staat al jaren in de top 5 van populairste stedenbestemmingen onder Nederlandse toeristen. De populariteit van Keulen is van een aantal factoren afhankelijk. Ten eerste is er de beperkte reistijd. Met de trein is Keulen prima bereikbaar en wie met de auto gaat die kan via uitstekende autosnelwegen Keulen prima bereiken. Vanuit Utrecht is het nog geen 250 kilometer rijden. Wie in het zuidoosten van Nederland woont die is helemaal snel in Keulen. Een dagje Amsterdam kost voor iemand uit de provincie Limburg meer reistijd dan een dagje Keulen. Dé toppers van Keulen zijn natuurlijk de Dom van Keulen en de vele kerstmarkten die aan het einde van het jaar gehouden worden.

Accommodaties

Keulen telt een enorm aanbod aan hotels, appartementen en andere accommodaties. De rol van Keulen als belangrijk cultureel en economisch centrum heeft gezorgd dat er vooral veel zakenhotels in de stad gevestigd zitten. Bekende ketens zoals Hilton, Pullman en Dorint zijn daarom uiteraard vertegenwoordigd in de Keulse binnenstad. Het voordeel van deze zakenhotels is dat ze over het algemeen in het weekeinde een lagere bezettingsgraad van zakenreizigers hebben. Die zijn in het weekeinde meestal thuis. De hotels passen daarom hun prijzen voor de vrijdag-, zaterdag- en zondagnacht vaak wat aan om op die manier wat toeristen naar hun luxe hotels te trekken. Wie goed zoekt zie kan daarom vaak vrij aantrekkelijke prijzen vinden voor hotels die anders buiten het budget zouden vallen.

Tijdens grote beurzen en evenementen liggen de prijzen van deze hotels daartegenover vaak hoger dan normaal. Is een kwestie van vraag en aanbod. Als je daarom een stedentrip naar Keulen plant vergelijk dan goed de prijzen van verschillende data. Daar kunnen enorme verschillen in voorkomen. Probeer ook zeker diverse sites uit, want ook in de prijzen tussen verschillende sites kunnen soms aanzienlijke verschillen voorkomen.

Een handig hulpmiddel is hotelvergelijker Trivago. Deze site vergelijkt realtime de prijzen van hotels, appartementen en B&B’s in Keulen en laat vervolgens de goedkoopste prijzen zien die je op dat moment kunt boeken. Op deze manier betaal je zelden teveel voor je accommodatie in Keulen.

Bekijk de laagste kamerprijzen in Keulen bij Trivago

Een verschijnsel dat door de opkomst van het internet een enorme toevlucht heeft genomen is de verhuur van appartementen. Voor de prijs van een gemiddelde hotelkamer heb je dan een ruim appartement ter beschikking. Deze appartementen liggen niet altijd in het hartje van Keulen, maar vaak sta je dankzij het openbaar vervoer wel zo in het centrum van de stad. Appartementen worden ook steeds meer aangeboden via hotelboekingsssites zoals booking.com, maar het grootste aanbod vind je vaak op sites die zich speciaal op deze doelgroep richten zoals wimdu.nl of cologne30.com.

Accommodaties

Onze favoriete hotels

Natuurlijk hebben ook wij onze favoriete plekjes in Keulen waar we geregeld overnachten. Inmiddels hebben we meer dan tien verschillende hotels uitgeprobeerd, maar er zijn er uiteindelijk vier die we inmiddels tot onze favorieten durven te rekenen. Welke we kiezen hangt vooral af van de prijzen en beschikbaarheid op het moment dat we gaan boeken. Het 25hours The Circle is inmiddels ons lievelingshotel in Keulen geworden. Door de populariteit van dit moderne hotel zijn er helaas niet altijd kamers beschikbaar of liggen de prijzen soms te hoog.

Als budget doorslaggevend is, dan kiezen we bijna altijd voor Motel One Köln-Neumarkt hotel. Je krijgt vaak voor minder dan honderd euro een comfortabele en schone kamer. Het ontbijt is hier ook zeer betaalbaar en smaakt prima.

Veruit onze favoriet is het  moderne 25hours Hotel The Circle. Dit hotel laat zich het beste omschrijven als hip, sfeervol en comfortabel. Het hotel heeft een sauna en het restaurant biedt een fraai panoramisch uitzicht over de stad Keulen. Wie eenmaal in een 25hours hotel overnacht heeft die kiest vaak later weer voor deze geweldige hotels. Vooral de inrichting van de kamers is geweldig. Eindelijk eens iets anders dan de 13-in-een-dozijn kamers waar je anders vaak mee te maken krijgt.

Soms kiezen we voor luxe en een perfecte centrale ligging in Keulen. Dan gaan we voor een luxe hotel op een steenworp afstand van de Dom van Keulen en het treinstation van Keulen. Dat is het Hilton Cologne hotel aan de Marzellenstrasse. Hier kun je je helemaal in de watten laten leggen en slaap je in de meest comfortabele bedden van Keulen. Goed nieuws voor gezinnen die Keulen bezoeken: kinderen tot 18 jaar slapen gratis op de kamer van de ouders.

Evenementen

Keulen is een stad waar vrijwel altijd wel iets te doen is. Via deze pagina op de toerisme-site van Keulen kun je exact zien wat er allemaal op het programma staat. Op onze pagina bezienswaardigheden heb je een greep uit het aanbod van dingen die je kunt zien en doen in Keulen.

Populaire evenementen zijn het carnaval, de kerstmarkten en de Keulse gay parade (CSD-parade). Wie aan kaarten kan komen die kan ook een thuiswedstrijd bezoeken van de voetbaltrots van de stad: 1. FC Köln.

Hilton Cologne

Winkelen

Voor winkelliefhebbers is Keulen absoluut geen straf. Het winkelaanbod is zeer gevarieerd en wie dat wil die kan dan ook gerust een hele dag zoet zijn met winkelen. In de populairste winkelstraten zoals de Schildergasse en de Hohe Strasse vind je de grootste concentraties aan winkels. Wie door deze twee autovrije winkelstraten loopt die zal veel bekende ketens tegenkomen. Toch zitten er voldoende winkels die onder het Nederlandse publiek minder bekendheid genieten. Wie graag in warenhuizen zoals de Bijenkorf snuffelt die moet Kaufhof Galeria bezoeken. De winkels sluiten in Keulen meestal al tussen 18 en 20 uur. In de Hauptbahnhof is echter een winkelcentrum gevestigd dat een speciale wettelijke status heeft. Daardoor kennen deze winkels ruimere openingstijden. ‘s Avonds is het daarom vooral druk in het station vanwege mensen die komen winkelen en eten.

Winkelen in Keulen

Eten en drinken

In Keulen hoef je niet te verhongeren. Er is een groot aanbod van restaurants, eetstalletjes en snackbars. Je merkt dat Keulen een multicultureel karakter heeft, want het aanbod is zeer divers. Veel verschillende keukens worden aangeboden en soms zelfs gecombineerd. Voor de snelle hap zijn er vrij veel heerlijke grill-restaurants, maar onze favoriet is en blijft curry-worst: een heerlijke witworst overgoten met warme currysaus en curry-poeder. Gewoon met een broodje of anders met een heerlijke portie friet erbij.

Als je bier wilt gaan drinken in combinatie met een simpele maaltijd dan moet je een brouwerijcafé opzoeken. Deze Brauhäuser zijn vooral onder lokale mensen erg populair. Als je hier naartoe gaat dan proef je een beetje van het echte Keulen. De toeristische dienst van Keulen kan u de weg wijzen richting deze brouwerijcafés.

Eten en drinken

Vervoer binnen Keulen

Keulen is een grote stad, maar met een redelijk goed te belopen compact centrum. Wie enigszins goed ter been is die kan veel van Keulen wandelend ontdekken. Om de hoeveelheid wandelkilometers te beperken of als je wat meer naar de rand van Keulen moet reizen zijn er allerlei vormen van vervoer die je binnen Keulen kunt gebruiken.

Wij zullen hier de belangrijkste vormen van vervoer in Keulen beschrijven.

Keulen kent als moderne West-Europese stad een goed en vrij uitgebreid openbaar vervoer netwerk. Je kunt gebruik maken van metro, trams en bus. Kaartjes voor de metro (U-Bahn) koop je bij de automaten op de metrostations en indien aanwezig bij het loket. Kaartjes voor de bus koop je bij de busstations en bij kiosken. De S-Bahn (trein) vormt een netwerk in Keulen dat vooral handig is om grotere afstanden te overbruggen en om de P+R parkeerterreinen te bereiken.

Snel en handig is de taxi. De crèmekleurige taxi’s staan bij taxistandplaatsen, bij winkelcentra en bij hotels. Uiteraard kun je ook een beschikbare taxi op straat aanhouden. Taxi’s rijden in Keulen op basis van de taximeter. Je betaalt altijd een starttarief en daarna een bedrag per kilometer. Voor de eerste vijf kilometers geldt een hogere kilometerprijs dan voor de kilometers daarna. Er geldt een hoger tarief voor ritten tussen 22 en 6 uur en voor ritten op zon- en feestdagen. Houd er rekening mee dat eenrichtingsstraten ervoor kunnen zorgen dat de reisafstand soms aanzienlijk groter kan zijn dan de afstand hemelsbreed, met alle gevolgen voor de ritprijs van dien.

In Keulen kun je je prima op de fiets verplaatsen. De stad kent redelijk veel fietspaden. Helaas zijn ze wat betreft kleur niet altijd onderscheidend genoeg, waardoor er regelmatig voetgangers op de fietspaden lopen. Vaak gaat het om nietsvermoedende toeristen die niet in de gaten hebben dat ze zich op een fietspad bevinden. Als fietser moet je daarom continu op je hoede zijn. Een fietsbel en een paar goede ogen zijn daarom een must om in Keulen te fietsen. Fietsen huren kun je op diverse plekken in Keulen. Zo biedt Der Bahn fietsen aan via het systeem Call a Bike. Vooraf registeren is hierbij wel nodig.

taxi