Kerstmarkten in Keulen

Kerstmarkten vormen een oude traditie in Duitsland. De kerstmarkten van Keulen behoren tot de drukst bezochte kerstmarkten van heel Europa. Er zijn redelijk veel mensen die speciaal eind november of in december een aantal dagen naar Keulen reizen om te genieten van de heerlijke winterse feestsfeer die op de Keulse kerstmarkten heerst. Gemiddeld vinden er in Keulen maar liefst tien kerstmarkten plaats. Naast de grote en bekende kerstmarkten zoals die bij de Dom van Keulen, op de Alter Markt en op de Neuer Markt is er ook ruimte voor kleinere alternatieve kerstmarkten. De mix van de beroemde drukke kerstmarkten en de wat minder bekende kerstmarkten maken van Keulen de kerstmarkthoofdstad van Duitsland.
Wanneer?

De kerstmarkten in Keulen starten op het moment dat in Nederland het sinterklaasfeest nog moet beginnen. Al in november gaat het kerstmarktseizoen van start in Keulen. De exacte datum verschilt van jaar tot jaar, maar meestal valt de openingsdag van de Keulse kerstmarkten ergens tussen 22 en 26 november. De laatste dag dat je de meeste Keulse kerstmarkten kunt bezoeken is 23 december. De tijden verschillen per kerstmarkt. Over het algemeen starten de meeste kerstmarkten rond 11 uur op en duren ze tot 21 of 22 uur.

Tijdens ‘Totensonntag’ (Eeuwigheidszondag) gelden er vaak aangepaste openingstijden of gaan kerstmarkten helemaal niet open.

Overnachten tijdens de kerstmarkt van Keulen

Als je de kerstmarkt van Keulen bezoekt dan is het lekker als je ’s avonds niet meer naar huis hoeft te rijden. Vrij veel Nederlanders kiezen ervoor om een hotel in Keulen te boeken in deze sfeervolle periode. Bij Voordeeluitjes.nl kun je de leuke betaalbare hotels vinden die van jouw trip naar de Keulse kerstmarkt een succes maken.

Bekijk de beste hoteldeals voor Keulen op Voordeeluitjes.nl

Kerstmarkten in Keulen

Waar?

Het aanbod van kerstmarkten in Keulen varieert wel eens. Zo zijn er soms alternatieve kerstmarkten en is er soms een kerstmarkt met een speciaal thema, zoals Christmas Avenue dat een gay kerstmarkt is. De grootste kerstmarkten zijn echter jaar op jaar op dezelfde locaties te vinden. De afstanden tussen de verschillende kerstmarkten zijn soms vrij flink. Als je alles wilt zien dan ontkom je bijna niet aan het openbaar vervoer of taxi.

Hieronder zetten we een aantal van de belangrijkste kerstmarkten op een rijtje:

– Kerstmarkt aan de Dom van Keulen: wat betreft ligging zijn er maar weinig kerstmarkten in Duitsland die kunnen tippen aan deze 160 kramen tellende kerstmarkt in het hart van Keulen. De aanwezigheid van de Keulse Dom direct naast de kerstmarkt zorgt voor een sprookjesachtige sfeer. De vele kraampjes rondom een grote kerstboom maken het plaatje af. ‘s Avonds is er live muziek op het podium. Dit zorgt er mede voor dat deze kerstmarkt tot de drukst bezochte van Keulen behoort.
– Kerstmarkt op de Alter Markt: de kerstmarkt op de Alter Markt en Heumarkt is de grootste kerstmarkt van Keulen. Op de twee pleinen samen staan maar liefst 180 stalletjes. Op de Heumarkt staat ook een tijdelijke ijsbaan waar je tot in de avonduren kunt schaatsen. Opvallend aan de kerstmarkt op de Alter Markt is dat de rijen met kraampjes voorzien zijn van tijdelijke straatnamen. Deze kerstmarkt heeft een vrij jonge geschiedenis. De eerste editie stamt uit het jaar 2008.
– Kerstmarkt op de Neumarkt: deze kerstmarkt heeft de bijnaam “Markt der Engel”, ofwel de Engelenmarkt. Als je geluk hebt zie je hier de engelen tussen het publiek rondlopen. De sfeervolle markt vormt op deze lokatie een fraai contrast met de moderne winkelstraten die in de nabijheid liggen.
– Kerstmarkt op de Rudolfplatz: van de grotere kerstmarkten is deze rondom de Hahnentorburg gelegen kerstmarkt de kleinste. Juist daarom is deze kerstmarkt misschien wel zo interessant, want door de ligging op minstens tien minuten lopen van de grotere kerstmarkten is deze iets minder druk bezocht. Dat zorgt ervoor dat je op de drukste dagen hier nog wel een beetje fatsoenlijk kunt staan en lopen.
– Kerstmarkt in Stadtgarten: de ligging nabij het hippe Belgische Viertel maken van de kerstmarkt in het stadspark een populaire plek om van de kerstsfeer te proeven. Als er winterse weersomstandigheden zijn is deze locatie dankzij de bomen extra sprookjesachtig. Op de speciale kerstbühne worden allerlei voorstellingen en concerten gegeven zoals een kindertheater, vuurvreters en jazzconcerten.

Kerstmarkten in Keulen

Overeenkomsten

Primair hebben de grotere kerstmarkten van Keulen veel van elkaar weg. Zoals vrijwel iedere kerstmarkt in Duitsland zijn ook de kerstmarkten in Keulen opgezet met houten stalletjes. Van daaruit proberen de verkopers van handelswaar en heerlijke lekkernijen hun spullen aan de man te brengen. De kramen op de kerstmarkten staan ook vrijwel allemaal naar binnen gericht. Aan de buitenkant van de markten is er meestal niets of weinig te zien. Hierdoor wordt een heerlijke intieme sfeer gecreëerd. Voor de handelaren is het voordeel dat iedere kraam in de route ligt, zodat iedereen vrijwel net zoveel publiek langs zijn raampje krijgt.

Verschillen

De diversiteit zit hem vooral in de aankleding. Zo heeft vrijwel iedere kerstmarkt een eigen type kraampje. Ook zijn er verschillen in de manier waarop men de markt van sfeer voorziet. Overdag valt het niet zo op, maar vooral ’s avonds zie je duidelijke verschillen in de verlichting. Verder heeft de ene kerstmarkt een groot podium voor live muziek (de kerstmarkt aan de Dom van Keulen) terwijl de andere kerstmarkt voorzien is van een sfeervolle schaatsbaan (Kerstmarkt op de Alter Markt & Heumarkt).

Waarin de markten zich ook onderscheiden is in de diversiteit van producten. Een aantal dingen kom je op vrijwel iedere kerstmarkt tegen, zoals glühwein, flammkuchen en schnapps. Ook kaarsen, kerstballen en snoepgoed kom je wel op iedere kerstmarkt in Keulen tegen. Toch zijn er ook voldoende dingen die je op de ene kerstmarkt wel en de andere niet tegenkomt. Dat zorgt ervoor dat het toch de moeite waard blijft om meerdere kerstmarkten in Keulen te bezoeken.

Kerstmarkten in Keulen

Vervoer

Als je naar Keulen wilt reizen heb je verschillende opties. Kom je met de auto dan moet je rekening houden met het lastig vinden van parkeerplek. Je bent eigenlijk al aangewezen op parkeergarages, die zeer uiteenlopen in prijs. De parkeergarages van hotels zijn over het algemeen het duurste.

Als je met de trein komt dan hoef je geen rekening te houden met je alcoholconsumptie, heb je geen parkeerproblemen en arriveer je in het hart van de stad. Köln Hauptbahnhof ligt direct naast de Dom van Keulen. De grootste kerstmarkten liggen van daaruit binnen wandelafstand. De kerstmarkten die wat verder weg liggen kun je gemakkelijk met het openbaar vervoer bereiken.

Bekijk treinreizen naar Keulen via NS International

Ook zijn er allerlei busbedrijven en reisorganisaties die speciale busreizen naar de Keulse kerstmarkten organiseren. Houd er rekening mee dat het het gezelligste is vanaf het moment dat het schemerig wordt. Dan komt de echte kerstsfeer pas boven. Je merkt dit ook aan de drukte. vanaf een uur of vier neemt die al snel toe. Op zaterdag en zondag is het altijd druk. Houd er bij het boeken van een busreis daarom rekening mee dat je voldoende tijd in het donker hebt op de kerstmarkten. Het zou jammer zijn dat je net terug naar de bus moet als de kerstmarkten op hun hoogtepunt zijn.Plattegrond

Tijdens het kerstmarktseizoen zijn er speciale stadsplattegronden te krijgen waarop de kerstmarkten aangeduid staan. Vraag ernaar aan de receptie van uw hotel of loop eventjes binnen bij het kantoor van de toeristische dienst: KölnTourismus. Hun kantoor zit tegenover de Dom en is dagelijks van 9 tot 20 uur geopend (op zondagen van 10 tot 17 uur). Het adres is Kardinal-Höffner-Platz 1.

Nuttige sites

Kerstmarkten van Keulen op bijzondereplaatsen.nl

Kerstmarkten in Keulen