Handig om te weten

Voordat je een bezoek brengt aan Keulen is het handig om er al het één en ander aan informatie over Keulen op te zoeken. Hierdoor kan je vrij gemakkelijk bepalen welke delen je van de stad je perse wilt zien en welke niet. Dit kan zeker tijdens een kort bezoek aan Keulen veel tijd besparen. Het is namelijk onmogelijk om alle hoogtepunten van Keulen in één weekend te proppen. Laat je hier echter niet te strak door leiden want dan mis je misschien wel een hoogtepunt die je tijdens het inlezen over het hoofd gezien had. Ga dus voorbereid op reis maar blijf flexibel in je planning.

Wij hebben wat praktische reisinformatie en tips voor Keulen op één pagina verzameld. Mocht de informatie op deze pagina om de één of andere reden niet (helemaal) correct zijn volgens u, laat het dan weten via het contactformulier. We streven er uiteraard naar om de info op deze pagina altijd zo up-to-date mogelijk te houden.

Een goede reisgids over Keulen of Duitsland kan je vaak nog goede aanvullende informatie bieden.  Let op dat de info actueel is. Een editie die tien jaar oud is kan niet meer kloppen omdat informatie redelijk snel achterhaald of inaccuraat kan zijn. Als je over bepaalde zaken zekerheid wilt hebben kun je het beste vooraf contact opnemen met je accommodatie ter plaatse of je lokale reisagent.

Activiteiten en tours

Dankzij gespecialiseerde bedrijven zoals GetYourGuide en Tiqets kun je entreetickets, tours en activiteiten in Keulen bekijken en reserveren. Zo ben jij zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie in Keulen.

✅ gegarandeerde toegang / deelname
🎟️ skip-the-line tickets
📷 unieke ervaringen in Keulen
💳 te reserveren zonder creditcard

entreetickets, activiteiten en tours in Keulen via Tiqets

entreetickets, activiteiten en tours in Keulen via GetYourGuide

Alarmnummers

In het geval dat er dringende medische assistentie (een ambulance) of een brandweer nodig is dan bel je net als in Nederland naar het gratis noodnummer 112. Voor de politie bel je naar nummer 110.

Douane & documenten

Duitsland is een land gelegen in de Europese Unie. Het behoort ook tot de zogenaamde Schengenlanden. Dat betekent dat er sprake is van vrij verkeer en goederen. Om naar Keulen te reizen heb je dus officieel geen paspoort nodig. Indien je per vliegtuig naar Keulen reist van heb je een geldig identificatiemiddel (ID-kaart of paspoort) om je te identificeren als de persoon die op de boeking/boarding pass staat. Ook kan er door hotels om identificatie gevraagd worden. Officieel kent Duitsland wel een identificatieplicht, echter ben je weer niet verplicht om een identiteitsbewijs bij je te dragen.Drinkwater

Het leidingwater in Keulen is net als elders in Duitsland uitstekend drinkbaar. Er zijn geen gezondheidsrisico’s bekend omtrent de consumptie van kraanwater. De smaak is vrij neutraal, net als het Nederlandse kraanwater.

Elektriciteit

Wie naar Keulen reist heeft geen wereldstekker of adapter nodig. In Duitsland heeft men net als bij ons 220-230 volt wisselstroom bij 50 Hz. Men gebruikt dezelfde stekkers als in Nederland.

Feestdagen

Duitsland kent een aantal officiële feestdagen waarbij de winkels, overheidsinstanties en banken over het algemeen gesloten zijn. Ook zijn tijdens de meeste feestdagen veel musea gesloten. Sommige musea sluiten hun deuren tijdens alle feestdagen.

Een overzicht van de Duitse feestdagen die ook in Keulen gevierd worden:

1 januari – Nieuwjaarsdag
1 mei – Dag van de Arbeid
3 oktober – Dag van de Duitse Eenheid
1 november – Allerheiligen
25 en 26 december – Kerstmis (Weihnachten)
variabel – Pasen
variabel – Hemelvaartsdag
variabel – Pinksteren

Verder wordt in Keulen het carnavalsfeest uitbundig gevierd (in februari of maart). Als je het weekend en de dagen voor aswoensdag naar Keulen reist dan zul je ongetwijfeld geconfronteerd worden met carnavalsvierders in het centrum van Keulen. Op carnavalsmaandag (Rosenmontag) vind de carnavalsoptocht in het centrum plaats. De meeste winkels en openbare instellingen zijn die dag gesloten.

Fooien

Het is vrij gebruikelijk, maar niet verplicht om een fooi te geven in Keulen. In restaurants en bars is een fooi tot maximaal tien procent inmiddels wel vrij normaal geworden. Bij taxichauffeurs rond je af naar boven.

Gehandicapten

Keulen is over het algemeen goed te bezoeken door minder validen. De trottoirs zijn vaak breed genoeg, mooi vlak en hebben bij oversteekplaatsen goede afritten voor rolstoelers.
Bij de toeristische dienst van Keulen zijn boekjes beschikbaar met informatie over de toegankelijkheid in Keulen met een rolstoel.

Geld

In Keulen betaal je net als in Nederland en de rest van Duitsland met de euro. Met een Nederlandse bankpas kun je over het algemeen probleemloos geld pinnen uit de geldautomaten die je in Keulen tegenkomt. Creditcards worden bij hotels en in de winkels van grotere ketens vaak zonder problemen geaccepteerd. In restaurants is het niet zo vanzelfsprekend. Zorg ervoor dat je daarom altijd voldoende contant geld bij hebt.

Internet / wifi

In een moderne als Keulen moet het geen probleem zijn om verbinding met het internet te maken. Draadloos internet is op een toenemend aantal plekken beschikbaar. Vooral in horecagelegenheden waar veel jongeren en/of reizigers komen is er vaak sprake van een wifi-netwerk dat toegankelijk is voor gasten. In hotels is de toegang soms beperkt tot de algemene ruimtes. In de duurdere zakenhotels moet je, hoe raar het ook klinkt, niet zelden betalen voor internettoegang.

Openingstijden

De winkels in Keulen openen meestal tussen 9 en 10 uur ‘s morgens hun deuren. In het centrum sluiten winkels over het algemeen om 20 uur. Op zaterdag sluiten ze soms eerder hun deuren. Kleinere winkels en winkels buiten het centrum sluiten doordeweeks vaak al om 18 uur en op zaterdagmiddag tussen 12 en 15 uur. Op zondag zijn vrijwel alle winkels gesloten, tenzij er sprake is van een speciale koopzondag. Tijdens officiële feestdagen zijn de meeste winkels over het algemeen gesloten. Houd er rekening mee dat de dag voor Kerstmis, 24 december, de meeste winkels al om 14:00 uur sluiten.Taal

In Keulen spreekt men Duits. Het Duits is zowel de officiële taal als de algemene spreektaal. Het beste probeer je daarom om Duits te spreken. In de internationale metropool wordt echter ook wel wat Engels gesproken. Vooral in winkels, hotels, restaurants en bij toeristische attracties kun je vaak ook teruggrijpen naar het Engels als het in het Duits niet lukt.

Tijdsverschil

Keulen kent geen tijdsverschil met Nederland. Het ligt in dezelfde tijdzone (UTC +1). De zomertijd gaat gelijk in met die van Nederland (laatste zondag van maart). Op de laatste zondag van oktober wordt de klok een uur terug gezet en gaat de wintertijd weer in.

Veiligheid

Keulen is een vrij veilige stad, waar natuurlijk wel de alledaagse criminaliteit voorkomt die je ook in andere grote steden aantreft. Wees daarom oplettend met je geld en dure spullen. Ontwijk met name in het donker straten en wijken waar je geen lekker gevoel bij hebt, zeker als er verder geen mensen lopen.