Keulen bezoeken zonder te genieten van de vele bezienswaardigheden die de stad telt zal niet zo snel gebeuren. Om sommige bezienswaardigheden kun je gewoonweg niet heen, zoals de indrukwekkende Dom van Keulen of in de decembermaand de vele kerstmarkten die je in de stad aantreft. Of je nu houdt van oude gebouwen, moderne architectuur, sfeervolle straten of musea… Keulen heeft voor iedereen wel iets te bieden. Houd er rekening mee dat het in de weekeindes over het algemeen drukker is dan op doordeweekse dagen. Musea zijn meestal op maandag gesloten. Houd daar ook rekening mee als je een bezoek naar Keulen in wilt plannen.
Bezienswaardigheden in Keulen
Regel je tickets en tours
Dankzij gespecialiseerde bedrijven zoals GetYourGuide en Tiqets kun je entreetickets, tours en activiteiten in Keulen bekijken en reserveren. Zo ben jij zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie in Keulen.
✅ gegarandeerde toegang / deelname
🎟️ skip-the-line tickets
📷 unieke ervaringen in Keulen
💳 te reserveren zonder creditcard
entreetickets, activiteiten en tours in Keulen via Tiqets
entreetickets, activiteiten en tours in Keulen via GetYourGuide
Kölner Zoo
De dierentuin van Keulen ligt in het noorden bij de Zoobrücke. In de meer dan 150 jaar oude dierentuin zijn bijzondere diersoorten te spotten zoals de kraagbeer, sneeuwpanters en grote grijze uilen. Natuurlijk zijn er ook apen, neushoorns en olifanten in het prachtige park te vinden. Het dierenpark is constant in ontwikkeling. De natuurlijke leefomgeving wordt steeds beter zichtbaar bij de dieren en de bezoeker waant zich hierdoor telkens in een ander werelddeel.
Dom van Keulen
De grootste kathedraal van Duitsland staat hier in Keulen. De volmondige naam van de Dom van Keulen is ‘Hohe Domkirche St. Petrus’. De kathedraal is een waar bedevaartsoord. In opdracht van Aartsbisschop Rainald von Dassel worden sinds het jaar 1164 namelijk in de ‘Hohe Domkirche zu Köln’ de vermeende stoffelijke resten van de Drie Koningen bewaard. Deze relikwieën, afkomstig uit Italië, zijn binnen het christelijke geloof zeer belangrijk en worden mede daarom veelvuldig bezocht.
Het verkrijgen van het huidige uiterlijk van de Dom van Keulen heeft vele eeuwen geduurd. Na meer dan zeshonderd jaar bouwen werd de dom dan eindelijk in 1880 als voltooid beschouwd. Begin negentienhonderd kon men vervolgens aan de restauratie van verschillende delen beginnen. Het imposante uiterlijk en de waardevolle geschiedenis van deze gotische kathedraal zorgen nog jaarlijks voor miljoenen bezoekers.
Belgisches Viertel
Rondom de Brüsseler Platz bevindt zich het Belgische stadsdeel van Keulen. De straatnamen hier klinken als Antwerp Straße, Flandrische Straße en Brüsseler Straße. Dat het zuiden van Nederland vroeger bij Vlaanderen hoorde is ook hier zichtbaar. Want naast de Belgische namen zijn er in dit stadsdeel ook namen als Neue Maastricht Straße, Brabanter Straße en Limburger Straße te bespeuren. De wijk het Belgische Viertel is een uitgelezen plek om te shoppen voor hippe mode, kunst en het bezoeken van andere kleine boetieks.
Altstadt
De meeste historie volle bezienswaardigheden liggen in het oudste deel van Keulen. Hier in de Altstadt bevinden zich de Dom van Keulen, het raadhuis (Rathaus), verschillende musea, prachtige architectuur en natuurlijk de grote gezellige pleinen. Een aantal pleinen zijn tijdens de decembermaand en een stukje van november het toneel voor de beroemde Keulse kerstmarkten. De mooiste markten zijn rondom de Dom te vinden, aan de Stadtgarten, de Alter Markt, de Neumarkt en de Holzmarkt bij de haven. Qua musea zit je in dit stadsdeel heel goed. Er zijn een aantal zeer boeiende musea te vinden zoals het Museum Ludwig, Imhoff Chocolademuseum, Makk (Museum für angewandte kunst Köln), het Kolumba museum en het Romeins-Germaans museum (Römisch-germanisches Museum).
Farina Haus Duftmuseum
Ooit behoorde Keulen tot de parfum hoofdstad van Europa. Dit alles had te maken met de ontwikkeling van eau de cologne zoals dat werd gecreëerd door Johann Maria Farina in de achttiende eeuw. Eau de cologne betekend letterlijk Keuls water. De Franse benaming is inmiddels een wereldwijd begrip. De ingrediënten schreef de van oorsprong Italiaanse Farina toe aan de bloemen en kruiden uit zijn land. Daarom bestaan de geuren van de inmiddels bekendste merknaam 4711 uit onder andere bergamot, pompelmoes, sinaasappel, citroen, sukade vrucht en limoen. In dit parfumhuis kom je meer te weten over de geschiedenis het het maken eau de cologne.
Museum Ludwig
Voor een mooie en indrukwekkende verzameling popart en expressionisme ben je in het Ludwig museum aan het juiste adres. Grote namen uit de moderne kunstwereld passeren hier de revue. Denk hierbij aan Picasso, Roy Lichtenstein, Andy Warhol, Rene Magritte, Francis Bacon en Mondriaan. De hedendaagse kunst wordt regelmatig aangevuld waardoor je keer op keer opnieuw wordt geprikkeld.
Kabelbaan over de Rijn
Middels een tocht over de Rijn met de Kölner Seilbahn word je getrakteerd op een waanzinnig uitzicht over de stad. Allerlei hoogtepunten van de stad zijn vanuit de gondel goed zichtbaar. De kabelbaan ligt vlakbij de dierentuin en loopt over de Zoobrücke. De Kölner Seilbahn is tijdens de wintermaanden gesloten. Deze periode wordt gebruikt voor onderhoud. De Kölner Seilbahn is alleen maar overdag geopend. Een overtocht tijdens schemer of donkerte is daardoor niet mogelijk.
Prachtig uitzicht
Voor het beste uitzicht op Keulen kun je het panoramadak van de Köln Triangle bezoeken. Tegen betaling van een paar euro kun je met de lift naar de 28e verdieping, waarna op een hoogte van ongeveer honderd meter uitkijkt over de stad Keulen. Het grote voordeel van dit panoramapunt is dat je een goed uitzicht hebt over zowel het historische centrum als over de nieuwere delen van Keulen. Zo kun je van hieraf de 157 meter hoge Dom van Keulen prima zien liggen en heb je ook een fraai uitzicht op de Hohenzollernbrücke die de Rijn overspant. Kinderen tot en met 12 jaar mogen gratis naar boven.
Synagoge van Keulen
In het stadsdeel Neustadt-Süd is het joodse cultuurcentrum van Keulen gelegen. De synagoge aan de Roonstraße is een Neo-Romaans gebouw uit 1895. Behalve een gebedsruimte is er tegenwoordig ook een restaurant, een bibliotheek, een museum, een jeugdcentrum en een danszaal te vinden.
Wallraf-Richartz-Museum
Een vrij geliefd museum in Keulen is het Wallraf-Richartz-Museum. Dit bekende kunstmuseum laat vooral Europese kunst zien die afkomstig is uit de dertiende tot de twintigste eeuw. Opmerkelijke werken zoals ‘de wonderbaarlijke vangst’ van Peter Paul Rubens en werken van Paul Gauguin geven een goed beeld van hetgeen je hier kunt verwachten. En natuurlijk ontbreken ook hier de namen Van Gogh en Rembrandt niet. Meer dan zevenhonderd jaar kunst wordt hier op prachtige wijze in één gebouw samengebracht.
Skulpturenpark Köln
Verspreid over ongeveer vijfentwintigduizend vierkante meter wordt de stad Keulen aangekleed met uiteenlopende beeldende kunst. Door de steeds wisselende collecties gaat een bezoek eigenlijk nooit vervelen. Ook worden er op deze manier kansen geboden voor nieuw talent. De inmiddels overleden kunstverzamelaar Dr. Michael Stoffel heeft het park opgericht in 1997 op een destijds stuk braakliggend terrein. De toegang tot het park is gratis.
Heilige Maria in het Capitool
Hoewel het huidige uiterlijk is verkregen kort na de Tweede Wereldoorlog, werd de kerk ‘Heilige Maria in het Capitool’ al in de elfde eeuw opgericht. Maar ook al voor de elfde eeuw stond er op deze plaats een Romeins tempelcomplex. De huidige Heilige Maria in het Capitool is de grootste Romaanse basiliek van Keulen. Binnen zijn nog allerlei details uit het vroege verleden te bespeuren. Zo zijn er houten deuren uit 1060 te bewonderen en ook het graf van Plektrudis, de oprichtster van de ‘Heilige Maria in het Capitool’ en vrouw van Pippin der Mittlere.
Kerstmarkten
Dat de Duitse buren wel van een kerstmarkt houden is al lang bekend. De meeste grote steden zoals Düsseldorf, Münster, Oberhausen staan bol van de festiviteiten rondom het kerstfeest. Natuurlijk ontbreekt een stad als Keulen niet in dit rijtje. In Keulen zijn zelfs meerdere kerstmarkten te vinden. De meest aantrekkelijke kerstmarkten zijn te vinden aan de Neumarkt, rondom de Dom, Alter Markt, Stadtgarten, Holzmarkt bij de haven en de Rudolfplatz. Allerlei kramen zorgen voor winterse sferen en een lekker hapje met eventueel een lekker drankje. De sfeervolle ambiance is de danken aan allerlei decoraties die bestaan uit sprookjesfiguren, twinkelende lichtjes, verschillende kerststallen, vele kerstbomen en bijpassende muziek.
Kolumba museum
Het strakke vormgegeven Kolumba museum behoort tot de oudste musea van de stad Keulen. Het Kolumba museum werd in 1853 opgericht om de christelijke kunst te kunnen blijven waarborgen. De naam van het museum is te danken aan de St. Columba kerk die op de plaats van het museum stond. De collectie van het museum bestaat uit allerlei religieuze kunstwerken en andere waardevolle objecten die hieraan gerelateerd zijn.
Rathaus
Bij het zien van het Raadhuis in Keulen denk je haast dat het een kerk betreft. De grote toren en Romaanse en gotische details versterken dit gevoel. Er zijn in het raadhuis van Keulen meerdere bouwstijlen te ontdekken. En dat is ook niet zo gek als je bedenkt dat er zo’n achthonderd jaar bouwgeschiedenis aan vooraf gegaan is. De toren met zijn inmiddels achtenveertig klokken, werd bijvoorbeeld in de vijftiende eeuw gebouwd. De beelden aan de buitenzijde zijn ondertussen al twee keer vervangen. De Hansa hal is de oudste en bekendste zaal van het gebouw. Belangrijke zittingen hebben hier door de eeuwen heen plaatsgevonden. De klok in de toren met daaronder het gezicht van een middeleeuws figuur is een grappig detail. Elk uur steekt de Platzjabbek zijn tong uit. En schuin tegenover de klok hangt zijn tegenhanger, de ‘Kallendresser‘ die zijn blote billen hierop laat zien. Er gaan verschillende verhalen hierover rond.
Grote Sint-Martinuskerk
In het rijtje van mooiste kerken van Keulen hoort beslist de Grote Sint-Martinuskerk (Groß Sankt Martin) te staan. De hoge toren prijkt inmiddels tussen een aantal moderne bouwwerken door en eist hiermee zijn bestaansrecht op. Tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft het eeuwenoude bouwwerk zeer veel schade opgelopen. In 1948 is men gestart met de wederopbouw om de Grote Sint-Martinuskerk zo goed als mogelijk te herstellen in de oorspronkelijke bouw. Hoewel binnen ook vrijwel alles is gesneuveld, is men er toch in geslaagd om ook hier de sfeer van weleer terug op te roepen. De meeste voorwerpen en kunstwerken zijn hiervoor aangekocht.
Hohenzollernbrücke
De spoorbrug Hohenzollernbrücke werd tussen 1907 en 1911 gebouwd naar een idee van architecten en ingenieurs Franz Schwechten, Dircksen Friedrich en Fritz Beermann. Daarvoor was er een brug met de naam Dombrücke. Tijdens de tweede wereldoorlog is de brug bijna volledig vernield. Na de oorlog is vrijwel direct begonnen met de wederopbouw die in 1959 klaar was. De torens aan het begin van de brug zijn nooit meer opnieuw gebouwd. De ruiterstandbeelden zijn wel gebleven. De kenmerkende drie bogen van de brug zijn in de avond prachtig verlicht.
Er zijn meerdere manieren om deze brug over te reizen. Je kunt er namelijk per auto, per trein, per fiets en zelfs te voet passeren. Als je over de Hohenzollernbrücke wandelt dan zullen twee dingen je opvallen: het mooie uitzicht op de stad en de vele slotjes die aan de brug bevestigd zijn. Wij hebben nog geen plek ter wereld ontdekt waar we zo’n grote verzameling aan zogenaamde ‘love locks’ hebben gezien.